زمینه‌های فعالیت آزمایشگاه سامانه‌ها و فرآورده‌های زیستی

  • بخش شیمی‌مواد لیگنوسلولزی:
    در این آزمایشگاه، تهیه انواع محلول‌های آزمایشگاهی، باز کردن و دفیبره کردن نمونه‌های آزمایشگاهی، انواع تیتراسیون سنجی مایعات، اندازه­گیری میزان سلولز، همی‌سلولز، لیگنین و خاکستر در انواع نمونه‌های لیگنوسلولزی، خشک کردن و توزین دقیق نمونه‌ها، اندازه‌گیری درجه پلیمریزاسیون نمونه­های سلولزی، تقطیر و جداسازی نمونه­ها، میزان ماندگاری آب در خمیرهای مختلف، فیلتراسیون سریع نمونه‌ها، اندازه­گیری pH آب و محلول‌ها، اندازه­گیری هدایت الکتریکی آب و محلول­ها، انواع واکنش­های شیمیایی، استخراج و پلیمریزاسیون امکان‌پذیر می‌باشد.

  • بخش زیست فراوری:
    در این بخش، آزمایشات میکروبی و کشت باکتریایی انجام می­گردد. ایجاد محیط کشت، تغذیه و رشد و نمو انواع میکروارگانیسم­ها در این بخش امکان‌پذیر است. استریلیزه کردن نمونه­ها و ایجاد شرایط بهینه جهت رشد انواع میکروارگانیسم‌ها از قبیل قارچ، باکتری و مخمر صورت می‌گیرد. اندازه­گیری غلظت مواد توسط جذب نور در ناحیه مرئی و نگهداری و مشاهده میکروارگانیسم­های زنده در بخش زیست فراوری انجام می­شود. که با توجه به اهمیت و نقش تعیین کننده میکروارگانیسم‌ها در سنتز محصولات زیستی و همچنین تاثیرات کاتالیستی آنها، آزمایشگاه زیست فراوری مختص به تکثیر و کشت این منابع می‌باشد.

  • بخش نانوساختارهای الیافی:
    بی شک بحث نانو مواد امروزه جدی ترین مورد در پژوهش‌های علمی، تحقیقاتی می‌باشد. لذا آزمایشگاه سامانه‌ها و فراورده‌های زیستی نیز با استفاده از ابزارها و تجهیزات پیشرفته در تولید نانوالیاف پیشرو بوده و با استفاده از ابزارهای در دسترس آماده همکاری و ارائه خدمات به موسسات و مراکز علمی‌تحقیقاتی می‌باشد. اندازه‌گیری ابعاد الیاف، تولید نانوالیاف پلیمری، خشک کردن مواد به وسیله انجماد، خشک کردن پاششی مواد، آسیاب کردن مواد با استفاده از آسیاب گلوله‌ای، همگن سازی فازهای موجود در محلول با استفاده از امواج فراصوت، تزریق کنترل شده مواد و برش نمونه در ابعاد نازک از جمله خدمات قابل ارائه این بخش می‌باشند.

  • بخش آنالیز و شناسایی مواد:
    در این بخش به آنالیز و شناسایی ترکیبات موجود در مواد اعم از گروه‌های عاملی و سایر ترکیبات، تعیین خصوصیات نمونه‌های مورد نظر، اندازه‌گیری غلظت مواد توسط جذب نور و سایر موارد ذکر شده در زیر می‌پردازیم. انواع خدمات از قبیل اندازه‌گیری غلظت مواد توسط جذب نور، اندازه گیری گرانروی مایعات به وسیله ویسکومتر بروکفیلد، تعیین گروه‌های عاملی توسط FTIR ،اندازه‌گیری غلظت یون‌های فلزی، اندازه گیری جذب یا پراکندگی نور توسط موادمعلق در محلول،تجزیه محصولات کاغذی با اعمال اشعه ماورای بنفش و درجه حرارت، اندازه‌گیری زاویه تماس مایعات با سطح مواد جامد،اندازه‌گیری COD، اندازه‌گیری BOD، تشخیص و آنالیز گونه‌های شیمیایی گازی، مایع و جامد، همگن سازی یکنواخت محلول توسط هموژنایزرو آنالیز گرماوزن سنجی و اندازه‌گیری ظرفیت گرمایی ویژه انجام می‌گردد.
  • بخش مواد مرکب زیست محور:
    در این بخش تهیه و ساخت انواع کامپوزیت‌های لیگنوسلولزی و تست مقاومتی کامپوزیت‌های تهیه شده صورت می‌گیرد.
پیوندها:
آزمایشگاه سامانه‌ها و فراورده‌های زیستی
تجهیزات آزمایشگاه سامانه‌ها و فراورده‌های زیستی
  • بخش تبدیل و اصلاح سطح:
    پوشش‌دهی و به اصطلاح اندود کردن کاغذ و مقوا در زمینه چاپ و تحریر نقش به‌سزایی دارد. مطالعات زمینه‌ای لازم در رابطه با بحث انواع پوشش‌ها بر روی انواع کاغذ و مقواهای کارخانجات مختلف در این بخش صورت می‌پذیرد.

  • بخش کاغذسازی و بازیافت:
    بحث کاغذسازی و کمبود منابع جنگلی در کشور و استفاده از منابع جایگزین مختلف از جمله انواع گیاهان لیگنوسلولزی، ضایعات کشاورزی همچون باگاس، کاه و کلش برنج، گندم، پنبه و سایر منابع موجود و یافتن راهی برای استفاده بهینه از منابع ارزشمند موجود در داخل کشور موضوعی است که متخصصان چوب و کاغذ را به خود مشغول کرده است. همچنین استفاده از منابع بازیافتی و مطالعه بر روی بالا بردن کیفیت خمیر تولیدی از الیاف بازیافتی همواره مورد توجه بوده است. همچنین بحث مطالعه بر روی انواع افزودنی‌های مقاومت کاغذ از جمله افزودنی‌های مقاومت تر و افزودنی‌های مقاومت خشک موضوع جالبی در زمینه تحقیقات کاغذسازی است که علاقمندان بسیاری دارد. آزمایشگاه مرکزی سامانه­ها و فراورده­های­ زیستی به عنوان معتبرترین آزمایشگاه در زمینه خمیر و کاغذسازی در کشور بوده و آماده ارائه انواع خدمات در جهت رشد و پیشرفت صنعت کاغذسازی به موسسات و مراکز علمی، تحقیقاتی، شرکت‌های چاپ و تحریر انواع کاغذ و غیره می­باشد. در این آزمایشگاه پخت انواع خمیر توسط دیگ پخت، پالایش و دفیبره کردن الیاف و ساخت انواع کاغذ در پایلوت آزمایشگاهی صورت می‌گیرد و تمامی ‌نتایج حاصله توسط استانداردهای مخصوص تست می‌شوند. انواع خدمات از قبیل پخت انواع خمیر، پالایش انواع خمیر، اندازه گیری درجه روانی خمیر، جوهرزدایی انواع کاغذ، بازکردن و دفیبره کردن الیاف، ساخت کاغذ دست ساز، پرس کاغذ دست ساز و خشک کن کاغذ ارائه می‌گردد.

  • بخش اندازه‌گیری ویژگی‌های کاغذ:
    در این قسمت کاغذهای ساخته شده در بخش کاغذسازی مورد آنالیز انواع ویژگی‌ها قرار می‌گیرند تا مقاومت‌های فیزیکی و مکانیکی آنها بررسی گردد و نتایج قابل ارائه در سایت‌های معتبر علمی، فرهنگی گردد.